Carina berättar om tömkörning del 2

Då var det dags för ännu ett tömkörningsinlägg där Carina (vår tränare) svarar på era frågor om tömkörning. Härmed lämnar jag över ordet till Carre, som jag kallar henne för ;)

Om man har NOLL förkunskap, hur börjar man?
Vill man börja tömköra så rekommenderar jag starkt att man tar kontakt med någon som har erfarenhet av det sedan tidigare. Gärna någon som gått kurs hos t.ex. Anders Eriksson. Detta för att man ska lära sig hålla i tömmarna korrekt och veta vilken position man ska ha då det är olika vid arbete på volt och fyrkantspår (man kan styra hästen väldigt mycket med sin egen kropps placering).
Det är viktigt att man kan få börja lära sig på en häst som är van (lite som med ridningen, oerfaren tömkörare på erfaren häst, erfaren tömkörare på oerfaren häst).
Alltid när man börjar tömköra en oerfaren häst så är det viktigt att man vänjer den vid tömmarna (gärna i stallet, att man kan lägga dem på ryggen utan obehag etc.) samt att man tar hjälp av någon annan så man är två stycken vid de första tillfällena. Då kan en hålla i tömmarna och den andra leda hästen i ett grimskaft så den inte upplever något obehag (och börja i skritt tills ni kan starta, stanna, vända, byta varv utan bekymmer). Stressar man fram är risken stor att man skrämmer hästen och att den sliter sig och trasslar in sig i de långa tömmarna. Jobba långsamt! Det ger oftast bäst resultat.

Min häst skjuter in bogen i ena varvet, hur löser jag det?
Är det en häst som tränger inåt så skulle jag chansa på att du har mer stöd i inner töm än ytter töm? Försök arbeta upp ett bättre stöd i yttertömmen för att få den jämnare i handen. Jag hade ställt utåt tills jag fått ett bra stöd, samtidigt som jag `tänkt framåt` så jag har ett bra sug på bettet.
När jag fått ett bättre stöd hade jag försökt ställa över inåt igen, alternativt lagt en koppling som bild 2 (i förra inlägget) så hade jag arbetat på raka spår för att få hästen att spåra bättre med målet att få ett jämnare stöd i handen. Försök att arbeta i båda varven och få den mer liksidig.
Jag hade använt mig av koppling 1 eller 2 i första hand (hade det varit en häst som jag fick till mig så hade jag använt mig av gramankopplingen som fästs mellan frambenen på utsidan med (nr 4), men det är för att jag har många års erfarenhet av tömkörning så det är inget jag rekommenderar.)
Hur är den i ridningen? Mer stöd i den handen som hästen tränger mot? Checka av diagonala hjälperna i ridningen (inner skänkel/ ytter tygel) och känn om du får samma stöd åt båda håll. Får du det inte så kan det vara att hästen/ ryttaren är oliksidig och behöver arbeta lite mer med koordinationen av hjälperna för att utveckla er båda framåt.

Lycka till!

b4

/ Carina genom Emma