Hur dömer dressyrdomare?

Hej ni verkar ju vart ute en hel del på dressyrtävlingar och så, jag gjorde min andra pay and ride idag med en unghäst på sex år. Jag undrar vad de tittar på mest ändå nere på lc:1 nivå? Första gången kändes bara allmänt kasst jag var spänd och hästen var spänd och vägarna var väl inte de bästa men vi kom över målet jag hade satt och skramla ihop runt 52%. Idag däremot så kändes allt suveränt och vägar var bra mycket bättre och vi båda slappna av ordentligt denna gången och gjorde det vi skulle på ett tio gånger bättre sätt. Men domaren höll tydligen inte med utan vi landade på ynka 50.185% och jag blev redigt förvånad och besviken. Folk runtomkring sa att det såg riktigt bra ut, att det var en 60% ritt. Jag hade väl trott att få lite över 55% i alla fall. Vad kan de va som gick så himla snett? Hur kan det ha känts så himla bra men vara så fullständigt skit? Jag och hästen är väldigt nya på banan båda två så undrar över vad dom dömer hårdast på och så? Sorry för extremt lång kommentar :)

Svar: Jag tänkte att vi alla kan hjälpas åt att svara på den här frågan baserade på våra egna erfarenheter :) Så vad säger ni läsare?

Jag tycker att det är svårt att säga vad domaren dömer hårdast på de lägre nivåerna eftersom alla domare antagligen fokuserar mer på olika saker, och dessutom har väl alla domare också diverse favorithästar. Jag vet själv hur frustrerande det är när jag är nöjd och tycker att jag är värd en viss procent, och så är jag inte i närheten av att få den. Av mina erfarenheter är domare redan på den låga nivån noggranna med att hästarna ska ha energi, och de måste vara eftergivna för att få högre poäng. Vid ett tillfälle var jag domarsekreterare på en dressyrtävling för ryttare med funktionshinder. Domaren sa då till mig att hon aldrig ger mer än 5 poäng om inte hästen är eftergiven. Alltså inte ens på LD-nivå där ryttare med funktionshinder deltog.

Ett tips är att kolla på de allmäna intrycken och försöka leva upp till det som står där så gott det går. Men överlag av mina erfarenheter, för att få bra poäng på dressyrbanan krävs det att du:
– Rider korrekta vägar.
– Är tydlig när du rider rörelserna och vägarna. Dvs rid ordentliga hörnpasseringar och markera övergångarna från exempelvis mellantrav-arbetstrav tydligt och vid bokstäverna.
– Rider hästen med energi från bakkärran och i en ”korrekt” form enligt domaren. Tyvärr har jag erfarenhet av att domarna numera hellre vill att hästens huvud är bakom lod än att det är placerat korrekt på lodplan.
– Inte får några missar såsom taktmissar, att hästen misstolkar dina hjälper, att den är ostadig i formen (huvudet) osv.

Sedan får man inte heller glömma att vissa domaren ligger överlag väldigt högt i bedömningen och andra väldigt lågt. Mitt bästa tips är att kika på ditt dressyrprotokoll och se vad domaren hade för kommentarer. Försök sedan träna på ”kritiken” du fick och se om du får andra kommentarer vid nästa tävling/pay and ride :)

2

/ Emma