Eftergift

Vi fick in en kommentar på bloggen igår som jag tänkte försöka besvara. Jag lägger dock inte upp hela kommentaren här, utan det blir en liten sammanfattning och sedan skriver jag mina råd :) Kommentera gärna er syn på eftergift också!

Jessica som kommenterade har en häst som är utbildad ca MSV C dressyr, och har precis börjat träna för en ny tränare. Enligt tränaren måste hon helt ändra sitt tankesätt när det kommer till eftergift. Jessicas häst är het, taktar gärna osv. Jessica skriver att hon ”vill ha en mjuuuuk nästan obefintlig kontakt med hästens mun men iom att hon är så på så måste man ju bromsa (nähä haha) så jag brukar bromsa med sitsen och ta en förhållning i tygeln och när hon bromsar upp så ”släpper” jag och mjuknar. Det jag anser är eftergift = man släpper på trycket när hästen gör det man bett om”. Tränaren har nu sagt att hon inte alls ska släppa hästen när hon bromsar upp utan hålla kvar förhållningen tills hästen själv tar eftergift. Jessica tycker detta gör hästen stummare i munnen men bättre i takten.

2

Mina (Emmas) tankar: Det är så svårt att säga ”hur man ska göra” för alla hästar (och ryttare) är olika och funkar med olika ridstilar. Om jag hade varit du Jessica, så hade jag provat att rida såsom tränaren säger under en period och märka av hur hästen känns och utvecklas lite mer långsiktigt.

Överlag tycker jag att det är skillnad på begreppen eftergivenhet och eftergift. Eftergiven är enligt mig en häst som arbetar ärligt i formen och som är mjuk i kroppen. Eftergift är ett begrepp som kan användas både i hoppning och dressyr. Eftergift över hinder vet vi nog alla vad det är, men i dressyren är nog begreppet lite luddigare. För mig behöver inte eftergift i dressyren innebära att jag lättar i handen. Det kan istället innebära att jag håller kvar mitt stöd i handen men istället lättar på trycket genom att exempelvis sitta mer stilla i sadeln eller lätta på skänkeltrycket. Det blir på så vis också en belöning som hästen samtidigt som den har kvar stödet i handen och kanske behåller en stabilare form.

Jag har fått lära mig att om man har 0,5 kg tyngd i båda tyglarna så har hästen ett lagom stöd på bettet. Har man mindre stöd än så blir det lätt glappkontakt med hästen, vilket kan innebära ostabila händer och därefter också ostabil form. Personligen tror jag att din häst kanske skulle bli stabilare i både form och takt ifall du försöker dig på den ridningen som din tränare har förslagit. Kanske är det så att hästen egentligen inte alls blir stum i munnen utan ”lagom”, men det känns som om hon blir stum i munnen för att du är så van vid att rida med lös kontakt? Sammanfattningsvis: Prova denna ridning några veckor och se om du tycker att hästen utvecklas bättre eller sämre, och diskutera det hela med din tränare :) Lycka till!

/ Emma